20 Aralık 2013 Cuma

AK PARTİ GEÇİCİ, CEMAAT KALICI; AMA YA DOĞRUYSA

Dershaneler tartışmasıyla birlikte başlayan AK Parti-cemaat çatışması bu hafta "yolsuzluk operasyonu" diye adlandırılan ve üçü bir yerde yapılmış bir operasyon ile röntgencilik-montajcılıkla adlandırılabilecek sefih bir kaset saldırısıyla taçlandı.
Bu süreç bana kalırsa AK Parti'den daha çok cemaate zarar verdi. Dershaneler tartışması esnasında sosyal medyada birçok cemaat bağlısı AK Parti'nin geçici, cemaatin ise kalıcı olduğunu savlamışlardı. Genelleme düzeyinde siyasi partileri geçici, dini anlayışarı da kalıcı sayan bu tezi doğru addedebiliriz. Ancak tam da bu sebeple sözkonusu çatışmadan en çok zararı görenin cemaat olduğu da ileri sürülmeliydi. Tanım gereği geçici olması hasebiyle AK Parti'nin zarar görmesi ya da görmemesinin kısa vadeli etkileri olabilir, fakat AK Parti siyasetinin tahkim ettiği alanın bu zarardan uzak olduğu da unutulmamalıdır. AK Parti bu siyasi alanın görünümlerinden, maskelerinden biridir.
Kavgada AK Parti'nin güvenirliliğinin zedelenmesi kadar cemaatin de aynı zarara uğradığını görmek bu açıdan çok önemli. Doğru kabul ettiğimiz sav gereği AK Parti'nin gelecekte olmayacağını da kabul edebiliriz, aynı şekilde cemaatin de var olmaya devam ettiğini, yani kalıcılık ve dayanıklılık gösterdiğini. Fakat bir farkla. AK Parti'nin tahkim ettiği siyasi alanda yer alacak herhangi bir parti sav gereği başka bir parti olacak, yani yeni, yani güven yitimine uğramamış bir parti. Bu partinin güvenilir, cemaatin ise güvenilmez olduğu bir evreye işaret edecek gelecek. Kalıcı olduğu savını ileri süren yapı bu kalıcılıkla birlikte kavga esnasında kullandığı şantaj ve tehdit sözcelemlerinin de kalıcı olduğunu kabullenmiş oluyor çünkü. Bu durumda yeni siyasi partinin tehdit ve şantajı geçmişten tescilli yapıyı hiçbir şekilde meşrulaştırmayacağı da öngörülebilir.
Toparlayalım: Bu siyasi kavganın AK Parti'ye (onun tahkim ettiği siyasi alana) verdiği zarar geçici, cemaate verdiği zarar kalıcı olacak. Doğruluğunu başlangıçta kabul ettiğimiz sav gereği bu. Ne demiştik AK Parti geçici, cemaat kalıcı. AK Parti'nin aldığı zarar geçici, cemaatin aldığı zarar (tehdit ve şantaj suçlamalarına maruz kalmak) kalıcı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder