28 Nisan 2017 Cuma

Büyük stratejiler, olağanüstü güçlükler

Yeni bin yılın başlangıcında, 2001’de dünya ekonomisinin neredeyse sembolleri olarak ikiz kulelere gerçekleştirilen ve literatüre artık 9/11 şeklinde kodlanan El Kaide’nin uçak saldırılarının ardından, hemen hepimiz bir şekilde uluslararası ilişkiler, bölgesel ve küresel gelişmeler karşısında basit tepkilerden karmaşık düzeylere ulaşan fikirlere kadar bir dizi tavra sahip olmak mecburiyetinde hissettik. Bu saldırılardan iki yıl sonra, 2003’te Irak’ın ABD ve koalisyon ortakları tarafından işgaliyle birlikte küresel sistemde sorunlar çözülmek yerine daha da artıp çeşitlendi.
Süreçte ulusal düzeyde ya da uluslararası planda itibar kazan birçok strateji enstitüsü ve araştırma merkezi kuruldu, popülerlik kazandı. “Strateji” kavramı gündelik konuşmalarımızda, siyasi müzakere ve tartışmalarda neredeyse asla vazgeçilemeyen kavramlardan birine dönüştü. Peki, ama strateji ve dahası büyük strateji nedir? Büyük stratejileri kim (hangi devletler/özneler), nasıl oluşturur? Bu stratejilere kim, hangi gerekçelerle dahil edilir?
Başarılar ve hatalar
Başarılı bir büyük stratejide hükümetler ve liderlerin kısa ya da uzun vadeli tehlikelere karşı kendi yurttaşlarının can ve mal güvenliğini sağlamaya dönük yollar çizdiklerini, gelişen olaylara verilmesi zorunlu anlık tepkilerin ötesinde bu olayların denetimini öngören, bu olayları kendi siyasal hedef ve ufkuna göre çekip çeviren tedbirleri devreye sokan bir bakış açısını sahiplendiklerini görürüz. Silahlı kuvvetleri, ekonomik kaynakları, diplomatik ve kültürel ilişkileri; son dönemlerde sürekli gündemimizde olan kavramlarla söylersek, sahip oldukları gerek “sert”, gerekse “yumuşak” tüm güçleri belli bir insicam ve denge halinde kullanarak geliştirilen politikalara, bu politikaların ardındaki fikirler demetine strateji demekteyiz.
Türkçe’ye Büyük Stratejinin Oluşumu adıyla çevrilen kitapta siyaset, diplomasi ve savaş konularında uzman isimler tarafından yazılmış makaleler, büyük stratejinin farklı boyutlarını çeşitli tarihi örnekler aracılığıyla irdeliyor. Kitaptaki makaleler, işe yarar büyük stratejiler geliştirmeye çalışan büyük devletlerin başarılarını ve hatalarını inceliyor. Hali hazırdaki büyük stratejiyi oluşturma, değiştirme ve dünyadaki gerçeklerin fiili kalıplarına uyumlu hale getirme ve büyük stratejilerin yaşadığı olağanüstü güçlükler konusunda okurları bir anlayış sahibi kılmaya uğraşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder