11 Eylül 2018 Salı

İKİ TÜRBE

Adını Konya surlarının Halka Begüş kapısından aldığı söylenen bir mescit ve türbe var. Halka Begüş, köle, kulağı halkalı kişi anlamına gelen bir deyim. Ankara Caddesi'nde Musalla Mezarlığı kapısının karşısında bulunuyor.
Osmanlılar döneminde sık sık tamirat görmüş bir mescit ve türbe Halkabegüş.
Cumhuriyet döneminde de 1961 ve 1998 yıllarında kapsamlı bir şekilde restore edildiğini biliyoruz.
Karatay Belediyesi sınırları içinde yer alan türbe en son Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2008 yılında onarıldı.
Halka Begüş Mescidi alt katında bulunan türbe kısmı son dönemlerde epey kötü bir durumda, temizlenmesinin gerekli olduğu görülüyor.
Bu konuda yetkililerin ilgili davranacağını umut ediyoruz.

halka-begus.pnghalka-begus-1.png
Konya dış surları ve Ankara Caddesi demişken Halka Begüş Türbesi'nin de içinde yer aldığı Kalenderhane mahallesini ve bu mahalledeki Kalenderi zaviyesini unutmak olmaz.
Turgutoğulları'nın Konya'da yaptırdığı önemli yapılardan birinin Kalenderi zaviyesi olduğu biliniyor. Vakfiyesine göre 1429 tarihli. Bu zaviyenin Kalenderhane mahallesinde yer alan ve iki yıl önceki kazılarla açığa çıkan yapıyla bir ilgisi var mı, bu konu henüz belirsiz.
Ama biliyoruz ki Kalenderiliğin büyük şeyhlerinden Ebubekir Niksari'nin türbesi Musalla Mezarlığı'na, dolayısıyla Halka Begüş Türbesine doğru, yolun batı yakasında, yani Selçuklu Belediyesi tarafında.
Kalenderi Tarikatının kurucusu Cemalettin Savi’dir. Konya'da türbesi bulunan Şeyh Ebubekir Niksarî ise Cemaleddin Savi'nin ilk halifelerindendir. Ebubekir Niksari'ne Savi'ye bende olan diğer arkadaşları, yani Muhammed-i Belhî, Muhammed-i Kürd, Şems-i Kürd; Niksari'nin 1205'te Konya'ya gelişinden önce Ortadoğu'nun çeşitli bölgelerinde tarikatı yaymaya çalışırken ölmüşlerdir.
Niksari'nin 1205'te Konya'ya geldiğinde bir de zaviye (lenger) açtığı mervi. Ebubeki Niksari'ye ait türbe 1428 tarihli. Yukarıda Turgutoğulları'nın Konya'da yaptırdığı düşünülen zaviyenin vakfiyesinde belirtilen tarihle Ebubekir Niksari türbesinin yapım tarihi arasında sadece bir yıl var. Demek ki Turgutoğulları Ebubekir Niksari'nin türbesini inşa edip onun lengerini de o dönemlerde tamir ettirmişler.
Kaynak: Milli İrade gazetesi, 14 Şubat 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder