27 Haziran 2020 Cumartesi

Yerliliğin ilk şartı: Bağlama

Önceki akşam, Selçuk Üniversitesi’nin değerli akademisyenlerinden Prof. Dr. Memduh Gezici beyin davetiyle Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin yeni binasında yine değerli şair ve yazarlarımızdan Murad Kapkıner ve Ragıp Karcı ağabeylerle oturduk.
Bir grup üniversite öğrencisi de hazır bulundu mecliste.
Murad Kapkıner’e ait divan sazını aldı eline Ragıp abi.
Sözü Murad abiye bıraktı.
“Dökme zülüflerin”den Yozgat sürmelisine, Ali Ekber Çiçek’e ait Haydar Haydar’dan diğer gönül akoru türkülerimize uzandık.
Ragıp Karcı, 1963’te darbe girişimi sonrası idam edilen Harp Okulları Komutanı Talat Aydemir’in o meş’um girişimi sonrası askeriyeden uzaklaştırılan biri.
Ancak bu konuda asla ağzından tek kelime bile alamayacağınız biri.
Belki kendini o olayın kurbanlarından biri olarak gördüğü için, belki o meş’um olayla hayatının sonraki bütün akışı değiştiği için.
Yine de ilim ve irfan dolu.
Ehli saz.
Bağlama ustası.
Her iki anlamda birden.
Yani hem bağlama aletini imal edebiliyor, hem de virtüöz derecesinde icra edebiliyor.
Necip Fazıl Kısakürek, Fethi Gemuhluoğlu, Sezai Karakoç, İsmet Özel, Alaeddin Özdenören, M. Akif İnan önceki akşamki sohbetimizde gerek muazzez hatıralarıyla gerekse eserleriyle dilimizdeydi.
Gah onlarla arasındaki ilişkilerin boyutlarını örnekledi Ragıp abi, gah eserlerinde gördüğü bazı kusurları gerçek bir münekkit olarak işaretledi.
Ragıp abinin Necip Fazıl Kısakürek’ten, Fethi Gemuhluoğlu’ndan aktardığı hatıraların bir şekilde kayıt altına alınması gerekliydi.
Belli mi olur, belki bir gün Ragıp Karcı anılarını kaleme alır ve biz de birinci ağızdan bu anıları okuruz.
Ama benim önemsediğim yaklaşımlarından biri şuydu Ragıp abinin.
Gençlere “Ya türkü söyleyin, ya türkü dinleyin. Çünkü türkü söylemek/dinlemek bizim bir gönle sahip olduğumuzun ve bu gönlün de bu toprakların gönlü olduğunu idrak etmenin en sade yolu” dedi.
Bir süredir ülke siyasal gündeminde dile getirilen yerli ve milliliğin ilk şartının da bu olduğunu vurgulamamıza fırsat verdi Ragıp abi.
Bağlama, yerliliğin ilk şartıdır!
27 Nisan 2017, Konya Postası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder