25 Aralık 2013 Çarşamba

BÜROKRASİ VE SİYASET ÜZERİNE BİR MUHAVERE

AK Parti bürokrat vekillerden çekti, siyasetin ilk basamaklarından gelerek siyaset yapanlardan değil:) Örn. Güler, Bayraktar
SORU: Bu durumda cemaat için buyurduğunuz ÖA, e uslu durumu mu sözkonusu?
CEVAP: bu ülkedeki tüm siyasi yapıların genel durumu. Daha doğrusu "bürokrat"lığın psiko tahlili:) 1000'li yıllardan beri:) bu durumun tamamen bürokratik düzenlerle alakalı olduğunu düşünüyorum. Selçuklu, İlhanlı, Osmanlı, Cumhuriyet vb. yapıların tamamında egemen bir psikososyal örüntü:) İrade zaafıdır bürokratlardaki hep.  Yani şu, bir memur sözgelimi, kolayına bir bakkal dükkanı bile işletemez:)
SORU:  ama ülkede (bugün için demiyorum) yönetimde olan hep bürokrasiden gelenler olmadı mı! Siyasi gelenekten gelen kaç kişi var ki!
CEVAP: Siyasi iradeyi temsil edecek liayakatleri sçeerken memur takımına fazlaca bel bağlamamak icap eder. Bu yargımı herhangi bir kişiye ve siyasi oluşuma felan da bağlamam. Genel olarak vurguluyorum. Sosyolojik bir tespit olarak. bürokrat elbette gereklidir her yapı için, başta vakıf yapılar olmak üzere. ama sınırlılıklarını da göz önünde tutmak şart:) ülkenin bugüne kadar yaşadığı sıkıntıların temelinde bu yok mu? Gerçekten benim bakış açım biraz da tarihsel odaklı:) Bürokratik yapı, patrimonyalizm, Demirel'de tecessüm eden baba figürü. bu yapıların sıkıntısı yaşanıyor, Osm. bunu padişah iradesiyle aşabiliyordu, geleneksel yapılar yönetici hanedan bağıyla sıkıntıyı çözüyodu ve bürokratik yapıların güçlerini sınırlayarak, mesela görevden alınanın bütün mallarını müsadere ederek:) Sorunu çözümü için  öncelikle devlet ile bürokrasi arasında kurgulanan özdeşliğin bir şekilde çözülmesi gerekli, Siyasal yapılarda özne konumlarının daha da pekiştirilmesi, siyasal yapıların bürokratik yapılara dönüşmesinin engellenmesi gerekli.
SORU: belki siyasi gelenekten insanlar devlet yönetiminde tecrübesi olmadığı için bürokratlara sarılıyorlardır
CEVAP: Bu doğru. Ama 'devlet tecrübesi' denen şey zaten o "vesayetçi yapının talepleri"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder