4 Kasım 2013 Pazartesi

Yunan demokrasisi mi Amerikan demokrasisi mi?

Amerika’nın “Kurucu Babalarının” demokrasiye güvenmemesini, klasik Yunan demokrasisini iyi incelemiş olmalarına bağlayan Samons demokrasinin her zaman adil yönetime çıkmadığını söylüyor.
Atina demokrasisi, modern düşüncenin köken arayışları içinde demokratik yönetimlerin ilksel örneği olarak sürekli yüceltilir. Eksik gedik yanlarına rağmen beşeriyetin ‘demokratik yürüyüş’ünün ilk durağını temsil ettiği düşünülen Atina demokrasisi modern siyaset teorilerinde de sık sık model olarak ele alınır.
Loren J. Samons modern siyaset teorisinde model alınan Atina demokrasisini, beşinci ve dördüncü yüzyıl Atina şehir devletinin dış politikası, seçim sistemi, kamusal harcamalar, Atina toplumunda dinin ve eğitimin yeri gibi farklı ana başlıklar üzerinden inceliyor. Sistemin bilinmeyen yada çoğunlukla göz ardı edilen boşluklarını ve başarısızlıklarını irdeliyor. 
Amerika’nın “Kurucu Babalarının” demokrasiye güvenmemesini, klasik Yunan demokrasisini iyi incelemiş olmalarına bağlayan Samons’un “Demokrasi’nin nesi var?” adlı kitabında esas amacı, çoğunluğun egemenliğinin her zaman iyi ve adil yönetime çıkmadığını “demokrasinin beşiği” Atina örneği üzerinden okurlara göstermek.
Bu açıdan kitap modern demokrasiye yönelik eleştirileri sunmayı ve geliştirmeyi amaçlıyor. Samons “Sadece bir demokrasi müzakeresinden veya demokrasi üzerine bir söylemden değil, demokrasi eleştirisinden bahsettiğimi vurgulamak isterim. Bu eleştiri demokrasinin felsefi temellerini, halkın demokrasi anlayışını, demokratik seçimler yoluyla temsili devlet uygulamasını ve günümüz Amerika’sında demokratik düşünce ve uygulamaların oluşturduğu toplumsal ve entelektüel çevreyi hedefleyecektir” ifadelerini kullanıyor kitaptaki amaçlarını anlatırken.
Yurttaş demokrasisi
Samons’a göre James Madison meşhur konuşmasında ‘Her Atinalı yurttaş bir Sokrates olsaydı bile toplanan her Atina meclisi yine bir kuru kalabalık olurdu’ derken, diğer kurucular da Atina rejimine dair benzer şüpheci görüşler beyan etmiştir. Kurucular ilham veya örnekleme amacıyla klasik devletlerden yararlandıkları ölçüde cumhuriyetçi Roma’yı Atina demokrasisine yeğliyordu.
Sadece demokrasinin yetersizliklerini, günahlarını ve sevaplarını antik ve modern demokrasiler mukayesesiyle çözümlüyor Masons. 
Demokrasinin Nesi Var? Atina’daki Uygulamalardan Amerikan İbadetine, Loren J. Samons II, Çev. Yosun Erdemli, Yapı Kredi, 2013


Kaynak: Yunan demokrasisi mi Amerikan demokrasisi mi? - Açık Görüş - Star Gazete http://haber.stargazete.com/acikgorus/yunan-demokrasisi-mi-amerikan-demokrasisi-mi/haber-802703#ixzz2jcQLjpFq

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder