26 Eylül 2013 Perşembe

Ermenistan ve Ermeni meselesi hakkında her şey!

Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’da eğitim alıp, çalışmalarını Kafkasya’da sürdüren Öztarsu Ermenistan ve Ermeni meselesiyle ilgili pek çok konuyu gün yüzüne çıkarıyor.
Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan feci olaylar, bir yandan Osmanlılar’ın bir zamanlar “millet-i sadıka” olarak gördükleri Ermeniler ile Türkler arasında önemli bir sorunun, soykırım iddiaları ve inkarlarının başlangıcını oluştururken diğer yandan Türkiye’nin özellikle son 10 yılda aktifleşip çok kutuplu bir hale dönüşen dış politikasının yine önemli bir ilgi alanı olan Transkafkasya bölgesindeki ilişki düzlemleriyle bir şekilde kesişiyor.
1915’te nelerin yaşandığı sorusuna verilen ve bakış açısına göre taban taban zıt olabilen cevapların Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkileri ana çatışma eksenini oluşturduğu, bu ana sorunla birlikte sınır kapıları, Azerbaycan, Dağlık Karabağ, diaspora Ermenileri gibi çok farklı sorunların da gündeme geldiği bildiğimiz konular. Ancak bu sorunlar yumağından Türkiye ile Ermenistan ilişkilerini normalleştirmenin nasıl mümkün olacağı üstüne, her iki tarafı da mutmain edecek ölçüde politik kâr içeren bir cevaba giden yolu bulmak ise her iki ülke insanlarının birbirleri hakkında besledikleri kuşku ve önyargılardan dolayı epey güç.
Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’ın bulunduğu Transkafkasya bölgesinde her üç ülkede de yaşamış, eğitim çalışmalarını bu ülkede sürdürmüş bir saha araştırmacısı Mehmet Fatih Özkarsu. Türkiye’de nadir rastlanan saha araştırmacılarından. Araştırdığı ülkelerde yaşamış, oraları daha yakından tanıma imkânı bulmuş, oralar hakkındaki analiz ve incelemelerini masa başında, haber sitelerinden edindiği bilgilerle kotarmayan bir uluslar arası ilişkiler uzmanı.
Cevabı olmayan sorular
Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’da eğitim alıp, çalışmalarını Kafkasya’da sürdüren tek bölge uzmanı olan Mehmet Fatih Öztarsu’nun yeni kitabı “Ama Hangi Türkler ve Ermeniler”, Ermenistan ve Ermeni meselesiyle ilgili bilinmeyen pek çok konuyu gün yüzüne çıkarıyor. Kitap Halklararası İlişkiler, Devletlerarası İlişkiler ve Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan medya organlarından seçme röportajlar olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Bir kısmı Türkiye’de Zaman gazetesinde yayınlanan analizlerden oluşan ve Öteki Adam Yayınları’ndan çıkan kitabın, Ermeni meselesi denince akla gelen her soruya bir cevabı var, ancak bu cevapların kesin ve son cevaplar olmadığını da söylemek gerekiyor. Kitabı ve özellikle de Ermenistan’dan insan manzaraları ihtiva eden ilk bölümü okuyanlar kendilerini Ermenistan’da Öztarsu’nun rehberliğinde bilgi dolu bir seyahate çıkmış addedebilirler.
Ama Hangi Türkler ve Ermeniler, Mehmet Fatih Öztarsu, Öteki Adam, 2013

Kaynak: Ermenistan ve Ermeni meselesi hakkında her şey! - Açık Görüş - Star Gazete http://haber.stargazete.com/acikgorus/ermenistan-ve-ermeni-meselesi-hakkinda-her-sey/haber-791265#ixzz2fyvSMsOh

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder