29 Ekim 2013 Salı

BU ŞAİRİ GÖRMEMEK OLMAZ!

Onun şiirinin görmezden gelinmesinin bir kaç sebebi var bizce.


Dergiler kusurludur
Murat Güzel’i şiir ve şiir üzerine yazılarıyla tanırsınız, eğer birazcık dergi takip ediyorsanız. Ama üzücü bir durum var ortada: -şairin kendisi kitabın tam zamanında çıktığını düşünse de- 1971 doğumlu şairin ilk kitabı ancak 37 yaşında çıkıyor “Uzak Koku”; daha da üzücü olanını söyleyeyim; takip ettiğim kadarıyla hakkında hiçbir eleştiri yazısı yayımlanmadı.
Şairler, kitaplarını, biraz da, “ortam hakkımda ne düşünüyor” şeklinde bir düşünceyle çıkarırlar ve bu eleştiriler sayesinde ikinci kitaplarını daha gelişkin kılmak isterler. Olumlu veya olumsuz, fark etmez, bir kımıltı, bir tepki beklerler.
Halbuki şair yerelde de kalmamıştı, şairin, bugün hâlâ yayın hayatını sürdüren Dergâh, Fayrap, Edebiyat Ortamı, Kökler (kapandı, Karagöz adıyla yoluna devam ediyor.) gibi belli başlı dergilerde ürünlerini okumuştuk. Dergiler, kalemlerine karşı bir sahip çıkmazlık içerisindeymiş gibi geliyor bana. İstese editör, dergi ekibinden işin üstesinden gelebilecek birine görev verebilir ve en azından böylece kendi çevresinde gerçekleşen yeni yayınları es geçmemiş olur. Ancak görüyoruz ki, bu kültür işleri belli bir programla değil de el yordamıyla yürüyor.
Murat Güzel, Konya’da, yani İstanbul’dakilerin taşra dediği şehirlerden birinde yaşıyor; editörler ne kadar kaliteli olursa olsun görmekte zorlanır uzaktakilerini, ama ne denli zayıf olursa olsun burunlarının dibindeki şakşakçılar daha şirin gelir onlara. Yapılan yanlışlıkları her ortamda dile getirmeliyiz, Allah için, bu yanlışların dedikodusunu yapmalıyız. Ta ki işler düzelene kadar.

Murat Güzel, Uzak KokuYoksa felsefi yazıları daha mı iyi?
Bir de, diyorum; Murat Güzel’in siyasi ve felsefi yazıları, şairliğinin önüne mi geçiyor? Ne yani, bir adam birkaç iyi işi birlikte yapmasın mı? Böyle bir şey varsa, bu yanlışlığı düzeltmemiz lazım. Hani hatırlarsınız, Bedri Rahmi Eyüboğlu şair ressamdır, der: “Resim ortamı şiirlerimden dolayı beni ressam olarak kabul etmedi, şairliğimi dillendirip durdu; edebiyat ortamı ise resimlerimden dolayı, şairliğimi görmezden gelerek ressamlığımla ilgilendi.”
Murat Güzel’in başına gelen de bu mu? Olabilir, çünkü böylesi bir haset ortamı, sanat ve akademi çevrelerinde hep vardır.

Yayınevine eleştirimiz var
Murat Güzel’in bahsi geçen şiir kitabı İz Yayıncılıktan çıkmıştı. Arada bir de olsa, İz Yayınları pek satmadığını bildiği halde şiir kitabı çıkarıyor. Yayınevi bünyesinde çıkan bazı dergilerin her ay onlarca şiir yayımlamasına rağmen, şiir kitabı basmıyor olmalarının çelişkisi düşünüldüğünde şiir kitabı basan yayınevlerine sempatiyle bakmak boynumuzun borcu oluyor. Kitabın tasarımı konusunda iki eleştirim var: Birincisi; kitabın kapağındaki sigara dumanına benzeyen görüntü, bir fizikötesi çağrışımı olan “Uzak Koku” adını hiç mi hiç karşılamamış, tasarımcı bu konuya biraz daha kafa yorarak zekice yaklaşmalıydı. Diğeri, yazının puntosu biraz daha büyük olabilirdi. Bu çok önemli değil tabii.

Murat Güzel sıkı şairdir
Murat Güzel’in şiirleri Murat Güzel’e ait; ne demek bu? Şair, şiirini yayımladığı derginin poetik tutumundan etkilenmemiş; bir akım veya bir büyük şairden ölü doğmuyor; şiiri iyi biliyor, etkileri büyük oranda dönüştürmeyi başararak kendiyle var oluyor. Şiiri imgesel, ama imgeler spontane izlenimi uyandırıyor, sıkmıyor, okunuyor. Acaba görünmezden gelmesinin nedeni şairin kendine haslığı mı? diyorum ve sanki yanıtı buluyorum. 

Tarık Erbaş takdir etti
Editörün Notu: Karagöz'ün son (Doksanların Dokusu) sayısında Murat Üstübal sayın Güzel ve şiiri ve kitabı üzerine bir yazı yazmış. Üstübal'ı iyi şairi işaret ettiği için tebrik ediyoruz! 
Dunyabizim.com, 01 Kasım 2009 Pazar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder