12 Ekim 2013 Cumartesi

ÇALINMIŞ MİRAS

8 ve 19. yüzyıllarda dünya üzerinde egemenliğini ilan eden Avrupa’nın kendini diğer medeniyetlerden ayırt etme ve biricik kılma yol ve yöntemlerinin genel mantığını Avrupamerkezcilik olarak adlandırabiliriz. Hemen her şeyin, bilhassa akılcı düşünce ve felsefenin kökenini Antik Yunan’a götüren, onun öncesini görmezden gelen, medeniyetler arası etkileşimi reddeden bir bakış açısıdır bu.

Çalınan Miras kitabında George Granville Monah James’in en temel tezi ise tam da bu mantığın reddi üzerine kuruludur: Yunan felsefesi Mısır felsefesinden çalınmıştır. Büyük İskender’in Mısır fethiyle, galip orduların geleneği olarak, değerli ganimetler yanı sıra, İskenderiye Kraliyet Kütüphanesinin talan edilmesi, Büyük İskender’e bu seferde eşlik eden Aristo’nun devasa sayıda kitabı elde etmesini sağlayacaktır. Daha sonra Aristo bu kütüphaneyi araştırma merkezine dönüştürecek ve oradan yağmaladığı devasa sayıdaki kitapla kendi kütüphanesini oluşturacaktır. Antik zamanın bilim merkezi olan Mısır’a Aristo’dan önce, eğitim amacıyla giden Pisagor, Thales, Ksenofanes, Parmenides, Zenon ve Melissus gibi birçok Yunan filozof olduğunu da belirtmek gerekir. Benzer iddiaların, Martin Bernal’in Batı medeniyetinin kültürel kökeninin Kuzey Afrika, Antik Mısır ve Finikelilere dayandığını savunduğu Kara Athena (Black Athena) kitabında da yer aldığını ifade etmek gerekiyor. Yazar, savunduğu teziyle Yeni Afrika Kurtuluş Felsefesini ortaya koyma çabasındadır.

Siyah adamın makus talihi

Yazara göre; intihalcileri tarafından böyle bir medeniyet ve mirasın üzerinde gayri ahlaki bir şekilde hak iddia edilmesinin sonuçları; genelde Kuzey Afrika, özelde ise Mısır halkının geri kalmışlığı, medeniyete katkıda bulunamayışı, ikincil bir güruh olması ve daha acısı, misyonerlerin sistemli bir şekilde yürüttüğü faaliyetlerle, siyah halkları medeniyet dışı halklar olarak empoze edilmesi olmuştur. Bu yalanlarla donanmış komplekslerden kurtulmak ve aslında medeniyetimizin bilimsel, sosyal, tarihsel, felsefi, teolojik, ahlaki oluşum ve gelişiminin temel dayanaklarından birinin gerçek varisleri olduklarını ortaya koymak siyah halkların yanı sıra herkesin ödevi olmalıdır.

9 Ağustos 2010
Star Gazetesi, Açık Görüş Eki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder