7 Ekim 2013 Pazartesi

Pozitivizme itiraz eden toplum bilimciler

Ele aldığı her isim için değerli bir kaynak olma özelliği taşıyan derleme, toplum bilimlerinde oldukça özel bir dönemi, o dönemi şekillendiren tartışmalar etrafında betimliyor.
20. yüzyılın başlarında doğa bilimleri ve beşeri bilimler, kültür bilimleri ya da tin bilimleri şeklinde bilimsel faaliyeti ayrıştıran doğa ile toplumu, tarihi ve kültürü ele alma biçimlerinin birbirinden farklı zihinsel prosedürler ve yöntemler gerektireceğini ileri süren tartışmalar Kıta Avrupası’nda, bilhassa Almanya’da yaygındı.
Comtecu pozitivizmin etkisini yeni yeni oluşmaya, ortaya çıkmaya başlayan sosyoloji, antropoloji ve diğer beşeri bilimler üzerinden gidermeye dönük bu tartışmalar kısmen etkili olsa da bu etki büyük ölçüde Kıta Avrupası’nda, yani Almanya ve Fransa’da geçerli olabildi. Anglosakson toplumbilim geleneğinin ana damarı ampirik ve pozitivist yönteme bağlı kalmayı sürdürdü.
Quentin Skinner’in Çağdaş Temel Kuramlar, 20. yüzyılın ikinci yarısında, bilhassa Anglosakson toplumbilim geleneğine hâkim ampirik ve pozitivist yönteme itiraz olarak ortaya çıkan yaklaşımları ele alıyor. Doğa bilimlerinin, toplum bilimlerinin pratiği için uygun bir model sunduğu varsayımı karşısında ortaklaşan bu yaklaşımlar, “beşeri bilimlerde Teori’ye geri dönüş” olarak inceleniyor.
G. Gadamer, J. Derrida, M. Foucault, T. Kuhn, J. Rawls, J. Habermas, L. Althusser, Lévi Strauss ve Annales Tarih Okulu... Her biri kendi alanında uzman kişiler tarafından ele alınıyor. Dönemin entelektüel atmosferini belirleyen isimler, hem kuramsal kişilikleri hem de etkileri çerçevesinde inceleniyor.
Felsefenin aykırıları
Çağdaş Temel Kuramlar, birbirinden ilk bakışta oldukça farklı görünen kuramsal yaklaşımların dönemin koşulları içerisinde nasıl bir iz bıraktığını incelerken, diğer yandan farklı isimler üzerine yazılmış makaleler kapsamlı bir değerlendirme imkânı sunuyor. Bir araya getirilen isimlerin “pozitivizm”e karşı ortaya koyduğu bazı temel tartışmaların ve beşeri bilimlerde yaşanan “geri dönüş”ün de izi sürülüyor.
Çağdaş Temel Kuramlar, toplum bilimlerinde oldukça özel bir dönemi, o dönemi şekillendiren tartışmalar etrafında betimliyor. Ele aldığı her isim için değerli bir kaynak kitap olma özelliği taşıyan bu derleme, farklı alanlardan, farklı düşünme deneyimlerine ve yöntemlerine sahip düşünür ve akımlar için belli bir dönemde geçerli modus vivendi’nin ne olabileceğine ilişkin de bir öngörü geliştirmemize ön ayak oluyor.
Çağdaş Temel Akımlar, Quentin Skinner, Çev. Ahmet Demirhan, İletişim, 2013

Kaynak: Pozitivizme itiraz eden toplum bilimciler - Açık Görüş - Star Gazete http://haber.stargazete.com/acikgorus/pozitivizme-itiraz-eden-toplum-bilimciler/haber-795340#ixzz2h1gXMs9f

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder