18 Ekim 2013 Cuma

Uluslararası ilişkilerde Davutoğlu terminolojisi

‘Değişen Ortadoğu’da Kültür ve Siyaset’, Arap ve Türk aydınlarının Batı’nın ve Batılı dillerin dolayımı olmaksızın doğrudan iletişime geçtikleri bir kongrede sunulan tebliğlerden oluşuyor.
Arap Baharı olarak bilinen sürecin başlamasından hemen önce, 10-12 Aralık 2010’da Ankara’da gerçekleştirilen Arap-Türk Sosyal Bilimler Kongresi, Arap ve Türk aydınları arasındaki ilişkilerin kopukluğunu gidermek, hükümetler arasındaki sıcak ilişkilere sivil toplum düzeyinde ya da akademik düzeyde bir cevap üreterek Arap ve Türk aydınlar arasındaki kültürel ve fikri alışverişin zenginleşmesini sağlamak amacıyla düzenlendi. Stratejik Düşünceler Enstitüsü’nün önayak olduğu kongrede uluslararası ilişkiler üzerine kongrede sunulan tebliğlerin önemli bir kısmında Türk dış politikasının Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından geliştirilmiş kavramlarının ‘yerleşik’ kavramlar haline dönüştürüldüğü gözlemlemek ilginçti. Birçok tebliğde ‘yumuşak güç’, “tarihsel, kültürel ve coğrafi derinlik”, ‘stratejik derinlik’, ‘sıfır sorun’ ve buna benzer birçok kavramın Arap sosyal bilimciler tarafından üzerinde düşünülen ve tartışılan kavramlar olduğunu gözlemlemek mümkün. Bu kavramlar etrafında Arapçada oluşan literatürün kayda değer bir hale gelmiş olmasını da not etmeli.
Kongrenin hemen sonrasında önce Tunus’ta ve ardından Mısır, Libya, Bahreyn, Yemen, Suriye ve Ürdün gibi ülkelerde patlak veren, kimi başarıya ulaşan kimi bastırılan, kimi ise halen süren ve genel olarak Arap Baharı adı verilen büyük ve köklü toplumsal değişim dalgasına dair yazıp düşünenlerin görmezden gelemeyeceği türden tebliğler yer alıyor derlemede. Arap dünyasında işlerin olduğu gibi gitmeyeceğine ilişkin kongre esnasında sunulan bildirilerde zımnen içerilen vurguya rağmen, Arap toplumlarında yaşanan bir olayın tetiklemesiyle bu kadar büyük ve hızlı bir değişimin olabileceğine dair sosyolojik bir öngörünün de mümkün olmadığı bir dönemde yapılmış kongrede sunulan bildiriler bu yüzden hem zamanlama hem de içerikleri bakımından büyük önem taşıyor.
Arap ve Türk aydınlarının Batı’nın ve Batılı dillerin dolayımı olmaksızın doğrudan birbirleriyle iletişime geçtikleri, konuşup tartıştıkları bir iklime katkı bakımından da önemi inkâr edilemeyecek kongrede sunulan bildirilerin kitaplaştırılması bu açıdan da son derece yerinde.

Kaynak: Uluslararası ilişkilerde Davutoğlu terminolojisi - Açık Görüş - Star Gazete http://haber.stargazete.com/acikgorus/uluslararasi-iliskilerde-davutoglu-terminolojisi/haber-705053#ixzz2i4ERDNaB

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder