24 Ekim 2013 Perşembe

‘Kültür' bu, ne ekersen ek onu biçersin



SOSYOLOJİ ve genel olarak beşeri bilimlerin en netameli kavramlarından biridir ‘kültür'. Cemil Meriç merhum Kültürden İrfana kitabında modern çağın çeşitli dönemlerinde yazılmış Fransızca sözlüklere dayanarak bu kavramın birbirinden farklı yüzlerce kullanım şekli ve anlamı olduğunu belirtir. Kültür birbirinden farklı şekillerde anlaşılıp kullanıldığı edebiyat ve beşeri bilimler ile sanat alanı için de son derece önemli bir kavramdır. Yüzlerce tanım ve kullanım şekli bu kavramın kuşattığı düşünülen alanları araştırmacılar için ilginç kılarken, aynı zamanda onun ampirik içeriğini ve kesinliğini de belirsizleştirmektedir.
Böylesine belirsiz bir alanı kendi ihtisas sahası olarak seçmiş bir alt disiplin olarak görülebilir Kültürel Sosyoloji ve tabii ki son dönemlerdeki entelektüel ve akademik anlamda epey popülerleşmiş olan Kültürel Çalışmalar denen zaman zaman multidisipliner zaman zaman da interdisipliner araştırma programları. Laura Desfor Edles'in Uygulamalı Kültürel Sosyoloji kitabı böylesine sınırları belirsiz bir alanda kendilerine bir yol haritası arayanlar için hazırlanmış iyi bir el kitabı. Özellikle son dönemlerde ön plana çıkan din, ırk ve mass-medya kategorileri gibi sosyolojik anlamda belirli şemalar üzerine Kültürel Sosyoloji disiplininin neleri nasıl söyleyebileceği üzerine akıl dolu, eleştirel ve son derece yararlı bir eser. Kitabın en önemli meziyeti doğrudan bir dil ve popüler örnekleri kullanarak kültürel analiz çeşitlemeleri yapması; alan hakkında metodolojik, teorik ve ampirik düzeyde öz bilgiler vermesi.
DİN, MEDYA, ETNİSİTE
Kitabın ilk kısmında Edles, kültürel sosyolojinin ana kaynakları ve teorik öncülüğünden bahsederek din, medya ve popüler kültür ile etnisite problemlerine kültürel yaklaşımlar geliştiriyor. Kitabın ikinci kısmında ise Edles etnografya, sözel analizler ve kültürel tarihe odaklanarak, yeni kültürel araştırma metodlarına ve özellikle söylem analizlerine açıklık getiriyor.
Edles'e göre ‘kültür' kavramının tanımlarındaki çokluğa karşın bütün bu tanımlar üç ana grupta tasnif edilebilir. Kültüre ilişkin tanımların tasnif edildiği bu üç grup şöyledir: Seçkin sanatsal faaliyetlere (klasik bale, opera, tiyatro) işaret eden estetik kültür; National Geographic dergisinde örneklenen bir halkın ya da topluluğun bütün yaşam biçimine atıfta bulunan etnografik kültür ve paylaşılan değer, sistem ya da şablonlara gönderide bulunan sembolik kültür. Bütün bu kategorilerdeki kültüre ilişkin tanımlarda içerilen güçlüklere eğilen Edles, bu güçlüklere ilişkin çözümleri kültürel fenomenlere eğilerek irdeliyor.
Karl Marx'tan Max Weber'e, Emile Durkheim'dan Erwin Gofman, Pierre Bourdieu, Baudrillard ve Foucault'ya, ideoloji, sembolizm, göstergebilim, din, ırk ve etnografyadan modern sosyolojiye egemen hale dönüşmüş analiz yöntemlerine Kültürel Sosyoloji alanında kalmış birçok isim, konu ve kavrama ilişkin sunduğu özlü bilgilerle Edles, kültürel konuları sosyolojik bir yaklaşımla çözümlemek isteyenlere iyi bir rehber sunuyor.
SÖYLEMİN TARİHSELLİĞİ
Bunu yaparken post-kolonyalizmden feminizm ve post-feminizme, yapısalcılıktan post-yapısalcılığa, etnometodoloji ve dramatürjiden hermenötiğe modern sosyoloji içinde etkili olmuş yaklaşımlara da ayrıntılı bir biçimde değiniyor.
STAR-AÇIK GÖRÜŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder