5 Ekim 2013 Cumartesi

Kültürel iktidar 'sol' da değil 'sağ' da!

Türkiye’de sadece siyaset ve toplum düzeyinde değil kültür, sanat, edebiyat alanlarında da tartışmalı bir kavramdır ‘iktidar’ ve kimin ‘muktedir’ olduğu. Sözgelimi sol ve sosyalist düşünceden birçok aydın siyasal iktidarın hep sağ tandanslı partilerde olmasına karşın kültürel iktidarın solda ve sosyalistlerde olduğunu düşünerek teselli etmişlerdir kendilerini. Solun kültürel açıdan muktedir konumda olduğunu, bunun sebeplerinin ise dış mihraklar olduğunu düşünen bir kısım sağcı ise teselliyi solun temsil ettiği varsayılan ‘kozmopolit kültüre’ karşı ‘halkın kültürü’ne destek çıkmaya çabalar. Bütün bu tartışma ve çabalarda gözden kaçırılan birçok nokta vardır elbette. Bu belirsizlikler sadece “kültürel iktidar”, “kültürel rejimler”, “kültürel vesayet” kavramlarını ve bu kavramlar eşliğinde “kültür” ile “siyaset”, “kültür” ile “düşünce” ilişkilerini detaylı bir şekilde tartışmayı gerekli kılıyor.
Şair-Yazar Hakan Arslanbenzer’in son 10 yılda başta Atlılar, Fayrap, Dergah gibi edebiyat dergileri olmak üzere çeşitli yayın organlarında yazdığı makale ve denemelerini bir araya getiren “Türkiye’de Kültürel İktidar Solda mı?” adlı kitap bu sorunları nesnel, Müslüman ve halkçı bir bakış açısıyla yorumlayıp sadeleştirmeye çalışıyor.
Arslanbenzer’in soruya verdiği cevap açık:  Ne sol ne de sağ Türkiye’de kültürel iktidara sahip. Çünkü bunlar bizatihi kültürün “üreticisi” değiller. Türkiye’deki mevcut kültürün iki üretici kaynağı vardır. Bunlardan ilki Türk halkı iken ikincisi AB ve ABD’dir. Bir anlamda Türkiye’de muktedir görünen ve bu muktedir konumlarıyla halkın ensesinde boza pişirip halkı aşağılayan aydınlar AB ve ABD’nin Türkiye’deki kültür komiserleri...
Kültürün üreticisi halktır
Türkiye’de kültürel iktidarın solda olmadığını, sağda da olmadığını; dışarıya şartlı bağımlı bir iktidarın söz konusu olduğunu söylüyor Arslanbenzer. Bu düşünce Batılılaşma karşıtı birçok düşünürümüzün de hareket noktası. Arslanbenzer’in üzerinde durup aydınlattığı nokta ise bu iktidarın yürütücülerinin sol değil; kültürel karakolun hadimliğini üstlenen seçkinci anlayış olduğu...
Kitaptaki diğer makaleler de yine halkçı kültür, halkçı edebiyat, edebiyat ve siyaset, edebiyat ve kültürel meseleler etrafında yazılmış. Kitaptaki makaleler sadece kültürel iktidar ve vesayet sorunlarını ele almıyor. Arslanbenzer 3 bölüme ayırdığı kitabın ilk bölümünü kültürel iktidar sorununa ayırırken diğer iki bölümde önemli düşünce ve kültür adamlarının eserlerinin nasıl okunması gerektiği, siyaset ve şiir, siyaset ve edebiyat ilişkileri hakkındaki düşüncelerini kaleme alıyor.

Star-Açık Görüş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder