20 Ekim 2013 Pazar

Ruslar ve Türkler’in seviyeli ilişkisi

Ruslar ve Türkler tarih boyunca birçok kez birbirleriyle savaşsalar da ortak yönleri çoktur. Ruslar, Avrupalılarla karşılaştırıldığında Türklere daha yakın görünmektedir.
Rus-Türk ilişkilerinin başlangıcı bundan yaklaşık bin yıl öncesine, Rusların tarih sahnesine ilk çıktıkları zamana kadar uzanır. Bu iki halk tarih boyunca birçok kez birbirleriyle savaşsalar da o kadar çok ortak yönleri vardır ki, Ruslar, Avrupalılarla karşılaştırıldığında Türklere daha yakın görünmektedir. Osmanlı dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti Döneminde Türk-Rus İlişkileri karşılaştırıldığında birbirine zıt görüntüler ortaya çıkmaktadır. 18. yüzyıldan 20. yüzyıl başlarına kadar sıcak bir şekilde devam eden sıcak mücadele her iki ülkenin rejim değişikliği sonrasında yerini ılık bir dostluğa bırakmıştır. Bu dostluk her iki ülkenin savaş sonrası dünya konjonktüründeki bir takım sıkıntıları kendi lehlerine halletme çabasının ortaya koyduğu zorunlu bir dostluk olmuştur.
İşte bu dostluğun yansıdığı ilişkiler en yoğun sanayi alanında olmak üzere tarım ve ticaret alanlarında yaşanmıştır. Planlı kalkınma hamleleriyle bu alanlarda ciddi bir atılım yaşayan Sovyet Rusya Türk modernleştiricilerinin ilgisini çekmiş ve bu alanlarda Sovyet Rusya’dan Türkiye’ye bilgi ve teknoloji aktarımı yapılmıştır.
Buna rağmen, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni yeni canlanmaya başladığı söylenebilir. İlişkilerin canlanmasında en önemli kanal ise elbette iktisadi kanaldır. İki ülke arasında 2011’de 30 milyar doları aşan ticaret hacmi bu kanalın önemini yeterince ortaya koymakta. Her ne kadar özellikle Türkiye’nin Batı ile ilişkileri çıkmaza girdiği zaman, Rusya ile alternatif bir siyasi birliğin kurulması konusu gündeme geliyorsa da, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde ön plana çıkan husus siyasi birlikten çok ticari konulardır.
İki ülkenin çıkarları zaman zaman Orta Asya ve Kafkaslar bölgesinde çatışsa da, bu, husus terörizmle mücadele ve enerji alanında işbirliğine engel değildir. Özellikle son dönemlerde ön plana çıkan Gürcistan, Suriye ve İran sorunları sebebiyle taraflar gerilse de bu durum ilişkinin kopmasıyla sonuçlanmamaktadır. Rus lider Vladimir Putin’in önceki hafta İstanbul’a yaptığı ziyaret, aradaki ilişkileri yine normal rotasına döndürmüş görünüyor.
Yeliz Okay’ın derledigi kitapta Türk-Rus ilişkilerinin tarihine odaklanarak iktisadi, siyasi bakımlardan bu ilişkileri inceleyen makalelere yer verilmiş. 

Kaynak: Ruslar ve Türkler’in seviyeli ilişkisi - Açık Görüş - Star Gazete http://haber.stargazete.com/acikgorus/ruslar-ve-turklerin-seviyeli-iliskisi/haber-710420#ixzz2iGVn2uJa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder