21 Ekim 2013 Pazartesi

MODERN BİR İBN HALDUN!

Halkın bilgilenme kanallarını açan, ancak gündelik siyasete kendisini bulaştırmayan modern bir İbn Haldun tahayyül edin, işte o Şahin Uçar'dır!



İki kez yazdığı kitaplarla Türkiye Yazarlar Birliği’nden Yılın Fikir Adamı ödülünü almış bir mütefekkir Prof. Dr. Şahin Uçar.
Şahin UçarOrd. Prof. Dr. Süheyl Ünver, Kemal Batanay, Münir Nureddin Selçuk, Hâmid Aytaç gibi Türkiye’nin tanınmış üstatları nezâretinde Klasik Türk Mûsikisi ve Hat-Tezhib sanatlarını meşk etmiş. Umumi Türk Tarihi alanında uzmanlaşmış. Kendisine has bir tarih felsefesi geliştirmiş. 2001’de İslâm Araştırmaları Merkezi ve İslam Ansiklopedisi Başkanı olarak görev yapmış. 2003’te Sofya Yüksek İslam Enstitüsü Rektör Yardımcılığı’na getirilmiş. Bilmiyorum hâlâ orda mı?
Ben onu ilkin Konya’da Çıkrıkçılar İçi’ndeki Yılmaz Çay Evi’nde tanıdım. O zamanlar Doçentti. Selçuk Üniversitesi’nde. Profesörlüğünün gelmesine karşın, kimi çekememezlikler yüzünden bu unvanının bir türlü verilmediği söylenirdi. Tanıdığımda klasik Divan Şiiri tarzında bir divanı olduğu, son Divan Şairi unvanına sahip olduğu da çalınmıştı kulağıma. Divanı’ndaki mahlası Şeyda idi. Sonradan Varide’de Zervan şiirlerinin bir bölümünü de yayınlamıştı ki, rahmetli Zemçi Çetinkaya’nın ‘Şair-i şeyda yazar Zervan Zervan üstüne’ mısraının ilham kaynağıdır.
Şahin UçarSON DİVAN ŞAİRİ
Sonradan Varide’nin Alaaddin İşhanı’ndaki bürosunda da sık sık karşılaşırdık. Bir kezinde Murat Kapkıner kovalamıştı bürodan Şahin beyi, başka bir şairin yazdığı şiirlere laf ettiği gerekçesiyle. Oysa o doğruyu dokuz köyden kovalanmak bahasına söyleyebilen nadir yaradılıştaki insandan biriydi bence.

İKİ KEZ TYB’DEN FİKİR ÖDÜLÜ
O dönemlerde, yani 1990’larda “Mana ve Mazmun” adıyla TYB Yıllıkları’ndan birinde yayınlanmış, o muhteşem makalesini okumuştum hocanın. Klasik edebiyatımızın hamurunda yer alan mazmun meselesini varlık görüşüyle öyle güzel harmanlayan bir bakış açısıyla yorumluyordu ki. Bu makale etrafında Türkiye Felsefeciler Derneği’nin organizasyonuyla yaptığı iki konuşma İz yayıncılık tarafından ‘Varlığın Mana ve Mazmunu’ adıyla kitaplaştırıldı ve bu kitap dolayısıyla TYB’den 1995’te ikinci kez fikir ödülü aldı.
Şahin Uçarİlk ödülünü ise Tarih Felsefesi Açısından İslamda Mülk ve Hilafet adıyla Konya’da yayınladığı kitabı dolayısıyla 1992’de almıştı. 3 yılda iki kez yılın fikir adamı seçilmek o kadar kolay olmasa gerek. Yayınlanmış 8 kitabı var. İkisi şiir.

AHİR ZAMAN HEZARFENİ
1996 ila 1997 yılları arasında Konya’da Kitapçılar Pasajı’ndaki Endülüs Kitabevi’nde sık sık satranç oynardık hocayla. ‘Oyna acemi!’ deyişindeki samimiyet zor bir hamle karşısında düşünen zihninin yüz hatlarına verdiği gerilimi pek gölgeleyemezdi gerçi. Üst üste 6 kez yenilmişti bir kezinde. İzin alıp çıktı, meğer WC’ye gitmiş. Dönüşündeki ilk oyunu kazanınca espri de geldi bittabi: ‘Az önce sıkışıklığımı fırsat bildin, seni gidi kerata!’
Şahin UçarÇoğu kişinin küstahça bulduğu konuşma tarzı benim daima ilgimi çekmişti halbuki. Gerçek bir filozofla karşı karşıya olduğumu düşünmeme yol açan serazat tavırları da hakeza öyle. İngilizce, Arapça, Farsça ve Latince bilen ahir zaman hezarfeni bir kişilik.
Gençliğinde deniz yoluyla ve kendi imkanlarıyla ABD’ye gitmiş, maceraperest bir ruh ve fikir adamı.
Kolay kolay hazmedilemeyen düşünceler ileri sürmesine ve bu düşünceler bakımından dışarıdan sanki Fildişi Kule’de yaşıyormuş gibi görünmesine karşın, her haliyle halktan biri. Klasik Osmanlı musikisi tarzındaki bazı besteleri TRT repertuarına dahil edilmiş, hat ve tezyinat sergisi açmış, yurt içinde ve yurt dışında birçok üniversitede birçok tarihçinin yetişmesine katkıda bulunmuş gerçek bir alim.
Halkın bilgilenme kanallarını açan, ancak gündelik siyasete kendisini bulaştırmayan modern bir Ibn Haldun tahayyül edin, işte o Şahin Uçar’dır!

Murat Güzel
hatırlattı
Dunyabizim.com, 05 Ağustos 2009 Çarşamba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder