21 Ekim 2013 Pazartesi

Sosyolojinin modası geçiyor mu?

Zijderveld’in kitabı, ‘toplum’ adını verdiğimiz dikkate değer oyunu daha iyi seyredebilmemize ve daha iyi anlayabilmemize olanak sağlayan bir gözlük hükmünde.
Modern toplumları çözümleyerek anlama, yorumlama ve dönüştürmede geçmişte çok önemli görevler ifa etmiş bir bilgi disiplini olarak sosyolojinin aldığı yeni şekiller, araştırma modelleri, büyük teorileri tartışma konusu haline dönüşüyor ve bir disiplin olarak sosyolojinin ürettiği bilgilerin yaşadığımız gerçekliğe ilişkin tutarlılığı mercek altına alınıyor.
Hollandalı sosyolog Anton Zijderveld sadece kredisinin çoğunu tükettiği iddia edilen sosyolojinin entelektüel ve siyasal borsadaki bu düşüşünün sorumlusunun, önemli oranlarda bizzat sosyologların kendileri olduğunu iddia ediyor. Mümkün olmadığı gibi, gerekli de olmadığı halde sosyologların çoğu araştırma tekniklerini tam ve kesinmişçesine sunarak doğa bilimlerini taklit etmeye çalışıyor. Toplumsal sorunların sebeplerini araştırmaya dönük ve sınırlı denek sayılarıyla yapılmış anket sonuçları bilimsel bir hakikatmiş gibi bu yüzden sunulabiliyor. Derinlemesine söyleşiler yoluyla soruşturulan farklı cemaat ve etnilere sahip insanların düşünceleri, aynı cemaat ve etniye ait oldukları varsayılan diğer insanlara da kayıtsız şartsız teşmil edilebiliyor. Bu yüzden de sosyologlar, sık sık belirsiz soyutlamalardan oluşan teoriler kurgulamakla kalmayıp, gerçeklik hakkında sağduyulu her insanın kendi çabasıyla düşünebildiği şeyleri de anlaşılması zor kelimelerle ifade ediyorlar.
Toplumu anlama sorunu
Her ne kadar akademik sosyolojinin pek çok güzel kavramlarını, teorilerini ve bulgularını ve akraba sosyal bilimlerin kavramlarını cesurca kullanıyorsa da, geleneksel anlamda bir sosyoloji el kitabı olma maksadı taşımıyor. Yine de Zijderveld’in kitabı sosyolojiye giriş babında okunabilmeye son derece elverişli bir kitap. Ancak Zijderveld, çok titizce seçtiği kavramlar ve teoriler yardımıyla okuyucuya sosyolojik bir gözlük takmayı amaçlıyor. Böylelikle ‘toplum’ adını verdiğimiz dikkate değer oyunu daha iyi seyredebilmemize ve anlayabilmemize olanak sağlıyor. Bu ‘gözlük’ aracılığıyla topluma ve toplumsal olaylara bakışta sosyolojinin izlediği güzergahı daha iyi görebiliyor, tumturaklı teorilere başvurmadan da toplum sahnesinde sergilenen oyunu daha rahat anlama ve hatta sinopsis şeklinde kavrayabilme yeteneğini elde ediyoruz.

Kaynak: Sosyolojinin modası geçiyor mu? - Açık Görüş - Star Gazete http://haber.stargazete.com/acikgorus/sosyolojinin-modasi-geciyor-mu/haber-701592#ixzz2iMfZ7EkO

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder