18 Ekim 2013 Cuma

İmgeden korunma yolları!

Halime Yücel, İmgeden Yoruma adlı kitabında tükettiğimiz imgeleri daha iyi anlayarak yöntemsel biçimde yorumlamanın, imgelere maruz kalmamızı engelleyeceğini savunuyor.
İmge, edebiyattan toplumsal yaşama her alanda sürekli yüzleşmek zorunda kaldığımız görsel tasarımlara, “biriciklik arzusu” özelinde biçim veren kurgulara genel olarak isnat edilebilecek bir kavramsal modelleme. İmgenin özellikle birlikte simgeden farkının yinelenemez ve biriciklik oluşu iler sürülebilir. Simgeler yinelenebilirlikleriyle bir anlama gelirken, imgeler yinelemez ve biricik olmaları anlamında kayda değer bulunur.
İmgelerin işgali
Günümüzde imge hem çekici, hem de sakınılması gereken, evrenimizi işgal eden bir varlık ya da kavram gibi de değerlendirilir. “İmgeden Yoruma” başlıklı kitabında Halime Yücel, imgeyi tanımlayarak, imge türlerini sınıflandırıyor, imge ve algılama ilişkisini ele alıyor.
İmgenin toplumsal yaşamda giderek artan önemini kavrayabilmek için imge ve insan bağıntısının kısa bir tarihine yer veriyor. Böylece imgeyle ilgilenmenin, insanlıkla ve kültürle ilgilenmek anlamına geldiğini öne sürme imkanı buluyor. İmgenin insanlığın doğuşundan bu yana düşünceye, simgeselliğe ve estetik gereksinimlere eşlik ettiğini gösteriyor.
İmgenin bu kadar tartışmalı bir kavram olmasının nedeninin gerçeklikle bağıntısından kaynaklandığı düşüncesinden yola çıkarak, imge ve tasvir konusundaki sakınımlarını dile getiren dinlerin, düşünürlerin savları ışığında imge ve gerçeklik bağıntısını irdeliyor; imge konusundaki güncel sorgulamalara yer veriyor. Ancak özellikle dinler söz konusu olduğunda Yücel’in tasvir ve imge arasında herhangi bir ayrım gözetmemesi de ilginç bulunabilir.
Göstergebilimin imkanları
“İmgeden Yoruma” tükettiğimiz imgeleri daha iyi anlayarak yöntemsel bir biçimde yorumlamanın, ona edilgen olarak maruz kalmamak için gerekliliğini savunuyor. İmgeleri anlamanın, günümüzde yaygın görülen imge korkusuna ya da sakınımına bir çözüm oluşturabileceğini ileri sürüyor. İmgeyi anlamanın, imgenin olası olumsuz etkilerinden korunmanın en iyi yolunun imgeyi çözümlemek olduğu düşüncesiyle imge yorumunu ele alıyor. İmge çözümlemesinde kullanılabilecek yaklaşımlar arasında, çok anlamlı ve açıklayıcı bir yöntemi, görsel göstergebilimsel yöntemi ele alarak, imgenin bir söylem gibi okunmasının anahtarlarını sunuyor. Göstergelerin değerlendirilmesini somutlaştırmak amacıyla da birçok imge çözümlemesine de yer veriyor.

Kaynak: İmgeden korunma yolları! - Açık Görüş - Star Gazete http://haber.stargazete.com/acikgorus/imgeden-korunma-yollari/haber-744879#ixzz2i4DW1yxA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder